555-555-5555
Info@gezondwereldnieuws.com
Avicenna Nutrition

Hoe weet je of je potassium of magnesium te kort hebt?

Dr. Decker Weis: Je krijgt in beide gevallen kramp. Ik zal je het verschil uitleggen. Soms krijg bij het sporten in het begin, halverwege of aan het einde van je work-out last van kramp. Soms ook als je helemaal geen work-out doet. Aan de hand van het soort kramp weet je welk mineraal je te kort komt.


Wat zijn elektrolyten?

Eerst een klein voorwoordje: elektrolyten zijn positief of negatief geladen deeltjes van een molecuul (ionen), opgelost in water of bloed. Doordat ze positief of negatief geladen zijn, bevatten ze elektriciteit – vandaar ook de term elektrolyten.


De elektriciteit van deze ionen is heel belangrijk om je zenuw- en spierfunctie actief te houden. Is water geïoniseerd, dan wordt het inclusief ionen sneller opgenomen door je lichaam. Duidelijk? Mooi zo, want dit was het lastigste gedeelte.


Naast het belangrijke effect op je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten ook essentieel voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen. Elektrolyten zijn onder andere mineralen en te vergelijken met, maar niet hetzelfde als, micronutriënten.


De belangrijkste elektrolyten in ons lichaam zijn:

•Kalium (potassium)

•Magnesium

•Chloor

•Natrium

•Calcium

•Fosfaat

•Bicarbonaat

Wanneer heb ik wat te kort?

Als je begint met sporten zou je normaal gesproken geen kramp horen te hebben. Alle elektrolyten zouden in je lichaam aanwezig moeten zijn.


Magnesium tekort:

-Als je aan het begin van je work-out al kramp krijgt, is dat typisch een magnesium tekort.

-Krijg je kramp tijdens je slaap of als je niet beweegt, dan is dat een klassiek magnesium tekort.


Potassium tekort:

Als je halverwege of aan het einde van je work-out kramp krijgt, is dat meer een potassium tekort. 


Opneembaarheid van magnesium en potassium

Je moet echt zorgen voor kwalitatief hoogwaardig magnesium. Die moet goed opneembaar zijn in het bloed. Na twee weken zou je verbetering moeten zien... maar met echt goede magnesium, kun je al na een paar dagen vooruitgang zien.


De meeste magnesium suppletie is niet goed opneembaat

Vaak is de magnesium die je koopt niet goed opneembaar.
Een speciaal recept is nodig om de magnesium goed opneembaar te maken.


Potassium is wel goed opneembaar

Potassium is zo belangrijk voor het lichaam, dat de receptoren het direct laten binnendringen.

In tegenstelling tot magnesium is potassium van nature heel gemakkelijk opneembeer. Potassium komt via de slokdarm en darmen heel snel in je bloedbaan.


Je kunt het vergelijken met een lage bloedsuikerspiegel. Drink je sinaasappelsap, dan stijgt je bloedsuikerspiegel onmiddellijk. Potassium werkt ook zo. Het gaat onmiddellijk je bloedbaan in en je kramp verdwijnt.

 

Daarom kan te veel potassium inname ook gevaarlijk zijn. Het lichaam houdt dit in de gaten. Magnesium is echt het tegenovergestelde. Je moet een speciaal recept maken, zodat het opgenomen kan worden in je bloedstroom.

Op onze sport webshop Avicenna Nutrition verkopen we zuivere magnesium chloride poeder. Zie webshop

Share by: